Eşti aici

Reacția Dumei de Stat a Rusiei față de „legea anti-propagandă”

19 Ianuarie 2018
1460 de afişări
Duma de Stat de la Moscova a înregistrat un proiect de declarație, în care condamnă adaptarea legii anti-propagandă de către autoritățile de la Chișinău, potrivit agenției tass.ru. Proiectul cu titlul „Despre inadmisibilitatea discriminării mass-mediei rusești în Republica Moldova” a fost propus pentru examinare de către Comitetul Dumei de Stat pentru CSI.

„Duma de Stat a Federației Ruse consideră această acțiune drept încălcare gravă a normelor internaționale cu privire la accesului liber la informație, care afectează drepturile unei părți semnificative de cetățeni ai Republicii Moldova și califică astfel de acțiuni drept un nou act anti-rus”, se menționează în proiectul de declarație al Dumei de Stat.

Deputații ruși intenționează să condamne „încălcarea democrației de către Republica Moldova și practica totalitară de luptă cu punctele de vedere alternative”.

Camera inferioară a Dumei de Stat mai vrea să facă apel către ONU, Consiliul Europei și OSCE să se pronunțe pe marginea acestei legi din perspectiva drepturilor omului, care rezultă din Declarația Universală a Drepturilor Omului, Pactul internațional cu privire la drepturile civile și politice și Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.

Totodată, Duma de Stat propune elaborarea unui set de măsuri menite să ofere populației Republicii Moldova „alte modalități de a obține acces la știrile rusești și la programele informativ-analitice”.

Reamintim că spicherul Parlamentului, Andrian Candu, a semnat, în calitate de președinte interimar al țării, drept oferit de Curtea Constituțională, decretul de promulgare a legii cu privire la modificările și completările la Codul Audiovizualului, care permite retransmisia emisiunilor informative, informativ-analitice, politice și militare doar din UE, SUA, Canada și statele care au ratificat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.

Federația Rusă nu se numără printre țările care au ratificat Convenția respectivă.