Eşti aici

Redactorul-şef al „Eho Moskvî” nu recunoaşte ordinul de concediere a jurnalistului Alexandr Pliuşcev

11 Noiembrie 2014
2581 de afişări
Jurnalistul postului de radio „Eho Moskvî” Alexandr Pliușcev a fost concediat  joi, 6 noiembrie, de către Holdingul „Gazprom Media”, controlat de stat, care deține 66% din acțiunile postului de radio. Potrivit lui Mihail Lesin, șeful Holdingului, jurnalistul a fost concediat din cauza că ar fi încălcat ”toate normele etice și morale posibile”, informează The St. Petersburg Times.

În mediile ruseşti, concedierea lui Pliuşcev este legată de un comentariu al jurnalistului pe Twitter despre moartea fiului șefului administrației de la Kremlin Serghei Ivanov la 3 noiembrie. Amintind faptul că fiul lui Ivanov a lovit mortal cu mașina o pensionară de 68 de ani, acum câțiva ani, jurnalistul întreabă retoric dacă nu cumva moartea acestuia a fost ”o dovadă a existenței lui Dumnezeu/justeței supreme”.

Redactorul-șef al „Eho Moscvî”, Alexei Venediktov, susține că ordinul „Gazprom Media” nu are nicio putere pentru el și că îl va ignora. Conform statutului postului de radio, doar redactorul-șef poate concedia personalul redacției și, prin urmare,  „Alexandr Pliușcev va continua să fie un jurnalist al „Eho Moskvî”, a afirmat Venediktov.

Acesta nu este primul caz când postul de radio nimerește sub presiune. El a suferit mai multe atacuri în perioada guvernării președintelui Vladimir Putin și recent a primit o avertizare din partea autorităților pentru că ar difuza „informații ce justifică crimele de război”, în context fiind vizată  o emisiune prezentată de Pliușcev. 

Potrivit The St. Petersburg Times, situația este nesigură: din cauza nesupunerii, Venediktov însuși ar putea fi concediat de Lesin, iar independența și viitorul postului „Eho Moskvî” ar fi în pericol.
 
Sursa foto: http://www.sptimes.ru