Eşti aici

Reprezentanta OSCE pentru libertatea presei salută sentințele în cazul Anna Politkovskaia, dar cere să fie pedepsiţi şi cei care au comandat asasinarea jurnalistei

11 Iunie 2014
1841 de afişări
 
Reprezentanta OSCE pentru libertatea presei, Dunja Mijatović, a salutat, pe 10 iunie, sentințele pronunțate împotriva a cinci persoane pentru asasinarea jurnalistei ruse Anna Politkovskaia, în 2006, dar a cerut continuarea investigației pentru a aduce în fața justiției persoanele care au comandat crima, se spune într-un comunicat de presă al OSCE.

„Cazul jurnalistei Politkovskaia nu va fi încheiat până când cei care au comandat această crimă oribilă nu vor fi identificați și condamnați. Familia, prietenii și colegii Annei din toată lumea merită ca să fie făcută dreptate”, a spus Mijatović.

Pe 9 iunie, cinci persoane, inclusiv trei inculpați achitați în procesul precedent, au fost găsiţi vinovați de planificarea și executarea omorului jurnalistei Anna Politkovskaia, de către Judecătoria orașului Moscova. Ei au obținut pedepse cu închisoarea pe termene mari. Hotărârea instanței s-a bazat pe verdictul juraților, care, la data de 22 mai, i-au declarat vinovaţi pe toți cei cinci inculpaţi.

De asemenea, instanța a confirmat că Politkovskaia fusese omorâtă pentru reportajele sale critice. Însă în cadrul investigației nu au putut fi identificați cei care au comandat crima. „Impunitatea pentru crimele împotriva jurnaliștilor rămâne a fi un lucru obișnuit în mai multe țări din regiunea OSCE și cazul dat este o oribilă aducere aminte despre acest lucru”, a subliniat Mijatović.

Jurnalista ziarului „Novaia Gazeta” Anna Politkovskaia a fost împuşcată mortal la Moscova, pe 7 octombrie 2006, în blocul în care locuia. Politkovskaia era cunoscută pentru opiniile sale critice și reportajele despre războiul din Cecenia. În 2003, ea o obținut premiul OSCE pentru jurnalism și democrație pentru activitatea profesională curajoasă în susținerea drepturilor omului și libertății mass-media.

Sursa foto: www.osce.org