Eşti aici

Reprezentantul OSCE pentru libertatea presei: Amenințările la adresa mass-media și activității jurnaliștilor sunt în creștere

23 Iulie 2020
795 de afişări
Presa se află în pericol în mai multe regiuni monitorizate de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), a afirmat reprezentantul pentru libertatea presei al organizației, Harlem Désir, la începutul lunii iulie, la Viena, în cadrul prezentării raportului bianual în fața Consiliului permanent al OSCE.
 
Potrivit lui, pandemia de Covid-19 a agravat starea lucrurilor din mass-media, generând noi dificultăți, inclusiv economice. .„Amenințările la adresa libertății media și muncii jurnaliștilor sunt în creștere. Statele sunt obligate să asigure o protecție mult mai bună a muncii jurnaliștilor, să combată acțiunile criminale în adresa lor, să respecte libertatea presei și libertatea de exprimare, să susțină pluralismul, dar nu sugrumarea lui”, a afirmat Harlem Désir.
 
Oficialul a menționat că, în aproape opt luni (21 noiembrie 2019 - 2 iulie 2020), el a intervenit în 132 de cazuri individuale legate de siguranța fizică a jurnaliștilor. „Faptul că atât de mulți jurnaliști se confruntă cu urmărirea penală, condamnare și detenție doar pentru că ei relatează despre problemele de interes public, exprimă punctele de vedere critice sau pentru că oferă o multitudine de opinii - rămâne una dintre cele mai mari provocări pentru regiunea OSCE”, a subliniat Désir.
 
Reprezentantul organizației a solicitat statelor participante să-și îmbunătățească legislația națională în privința protecției jurnaliștilor lor în conformitate cu standardele internaționale și angajamentele OSCE.
 
De asemenea, Harlem Désir a îndemnat statele membre să ofere și sprijin economic mass-mediei care a înregistrat pierderi financiare în aceasta perioadă din cauza scăderii drastice a veniturilor din publicitate. În mod special, el a amintit de presa scrisă, care s-a confruntat și cu problema distribuției ziarelor. „Mii de jurnaliști și lucrători din mass-media și-au pierdut deja locurile de muncă, iar multe instituții media din regiunea OSCE și-au suspendat temporar activitatea, și-au redus numărul de apariții sau și-au micșorat tirajele. Această criză reprezintă o amenințare directă pentru pluralismul media și restricționează sursele de informare a publicului exact în momentul în care societatea are cea mai mare nevoie de informații precise, locale, relevante și de încredere”, a menționat Harlem Désir.
 
Raportul integral poate fi citit aici.
 
Reprezentantul OSCE pentru libertatea presei monitorizează evoluția mass-mediei în toate cele 57 de state membre ale organizației.

Harlem Désir, reprezentantul OSCE pentru libertatea presei OSCE (Quai d'Orsay/Frédéric de La Mure )