Eşti aici

Roman Protasevici rămâne în arest. Un post TV de stat de la Minsk promite noi detalii pe cazul jurnalistului din Belarus

02 Iunie 2021
904 afişări

 

Fostul redactor-șef al canalului de Telegram Nexta, Roman Protasevici, continuă să se afle în arest la Centrul de detenție preventivă al Securității din Belarus. Președintele Alexandr Lukașenko se arată de acord ca jurnalistul să fie interogat la Minsk inclusiv de anchetatorii din regiunea Luhansk. Între timp, un post de televiziune de stat a anunțat că va difuza noi secvențe din cadrul audierilor lui Protasevici.

Potrivit ultimelor informații publicate pe canalul de Telegram Nexta, Roman Protasevici a fost transferat la Centrul de detenție preventivă al Comitetului pentru Securitatea de Stat din Belarus (KGB), cunoscut și drept „Americanca”. De regulă, aici sunt reținute persoanele ale căror activitate amenință securitatea națională a Republicii Belarus.

Nexta scrie că, mai devreme, sora jurnalistului a reușit să-i transmită un colet, dar nu i s-a permis să-i fie aduse și cărți. Atunci rudele au și aflat despre transferul lui Protasevici de la Centrul de Detenție Preventivă nr. 1 din Minsk în cel al KGB.


Centrul de detenție preventivă KGB din Minsk. Sursa foto: Belapan.com

Anterior, avocata jurnalistului, Inessa Olenskaia, a declarat că Protasevici „este în regulă”, dar nu poate oferi mai multe detalii pentru că a semnat un acord de nedivulgare a informației. Ea l-a vizitat pe jurnalist pentru prima dată pe 27 mai. „Roman a rugat să transmit rudelor lui că în camera în care se află s-a adunat o gașcă bună. Ei comunică mult, discută diverse subiecte, glumesc, se uită la televizor”, a declarat pentru BBC Inessa Olenskaia. Tatăl jurnalistului, Dmitri Protasevici, se arată însă sceptic și pune la îndoială declarațiile avocatei cu privire la starea fiului său.

Sofia Sapega, prietena lui Roman și cetățeană a Federației Ruse, se află la fel în Centrul de detenție preventivă. „Ea spune că se simte normal. Înțelege unde se află. Uneori apar și atacuri de panică, dar, în general, ea se descurcă cu ele. Nu se plânge”, a declarat avocatul Alexandr Filanovici pe 1 iunie, pentru agenția TASS.

În aceeași zi, Alexandr Lukașenko a declarat, în cadrul unei întâlniri ce vizează cooperarea cu Federația Rusă, că anchetele pe numele celor doi se vor desfășura în Belarus.

NOI IMAGINI DE LA INTEROGATORIUL LUI PROTASEVICI

Recent, postul de televiziune ONT, deținut de către stat, a anunțat că a pregătit o investigație despre deturnarea zborului Atena-Vilnius, care aparține companiei Ryanair. În anunțul televiziunii apare și o scurtă secvență video de la interogările lui Roman Protasevici. În materialul publicat, jurnalistul susține că i-a fost întinsă o cursă, fără a oferi detalii. „Sunt sigur că mi-a fost pur și simplu întinsă o cursă, pentru că eu asta nu am spus nicăieri, iar imediat cum am spus – am ajuns în aceeași clipă la Minsk”, spune Protasevici în video. Jurnaliștii de la ONT nu precizează însă la ce anume se referă Protasevici. ONT a anunțat doar că întreaga investigație va fi pusă pe post în seara de 2 iunie.
 

Roman Protasevici. Sursa foto: captură video ONT
EPISODUL „AZOV”

Presa a reținut și o altă declarație a lui Alexandr Lukașenko, care a spus că nu este împotriva interogării activistului Roman Protasevici de către separatiștii pro-ruși din Luhask, dar la Minsk, scrie radiochisinau.md cu referire la Rador. Anterior, „anchetatorii” din Luhansk au anunțat că au deschis un „dosar penal” împotriva lui Protasevici pentru că ar fi participat în luptele din regiunea Donbas, din partea Kievului. Aceștia ar fi stabilit că, în vara anului 2014, Protasecivi s-ar fi alăturat voluntar în rândurile detașamentului Azov (interzis în așa-numita Republica Populară Luhansk) și ar fi fost participant activ la acțiuni militare alături de voluntari pe teritoriul din regiunea Donbas.

Pe de altă parte, canalul de pe Telegram Motalkohelp scrie că informațiile despre presupusa participare a lui Roman Protasevici în luptele din estul Ucrainei au apărut inițial pe site-ul foiaresearch.net, care ar avea legătură cu  „propagandiștii de la Kremlin”. Autorii canalului susțin că, în perioada menționată, Roman Protasevici s-a aflat în estul Ucrainei doar în calitatea sa de corespondent militar. Aceștia rețin și declarația fondatorului batalionului Azov, Andrei Bilețki, care susține că jurnalistul nu a participat în acțiuni de luptă, ci s-a aflat acolo în calitate de reporter.  „Roman într-adevăr, alături de Azov și alte unități militare, a luptat împotriva ocupării Ucrainei. El a fost cu noi lângă Șirokino, unde a fost și rănit. Arma lui, în calitate de jurnalist, nu a fost o mitralieră, ci cuvântul”, a scris Andrei Bilețki pe contul său de Telegram, citat preluat de Novayagazeta.ru.


Roman Protasevici, rănit în Șirokino. Sursa foto: captură video Hromadske.tv

Incidentul cu avionul companiei Ryanair care zbura din Atena spre Vilnius s-a întâmplat pe 23 mai. În aeroportul din Minsk, responsabilii au anunțat că echipajul a solicitat aterizarea din cauza informațiilor că la bord s-ar afla o bombă. La rândul său, reprezentanții companiei aeriene au declarat că informația a parvenit de la dispecerii din Belarus, care i-au oferit instrucțiuni cum să aterizeze la Minsk. Forțele aeriene din Belarus au ridicat și un avion de luptă MiG-29 pentru a escorta avionul.

Avionul s-a aflat la Minsk mai mult de cinci ore, însă obiecte explozive periculoase nu au fost depistate. În schimb, securiștii i-au reținut pe Protasevici și Sapega, care se aflau în avion. Nexta a relatat activ despre protestele masive de după alegerile prezidențiale din august 2020. Organele de drept din Belarus au pornit trei dosare penale împotriva jurnalistului Roman Protasevici. În urma incidentului, mai multe companii europene au anunțat că navele lor nu vor mai survola zona belarusă.

Roman Protasevici. Sursa foto: EPA