Eşti aici

Roskomnadzor a solicitat de la 10 instituții media ruse să șteargă mai multe articole despre evenimentele din Ucraina

26 Februarie 2022
289 de afişări
Roskomnadzor (RKN), organul federal din Rusia care reglementează inclusiv domeniul media, a solicitat de la  zece instituții de presă ruse eliminarea „știrilor false” despre acțiunile Forțelor Armate Ruse pe teritoriul Ucrainei și a început o anchetă administrativă a acestor fapte, scrie Interfax.ru. Instituția a avertizat că instituțiile de presă riscă să fie sancționate cu amenzi de până la cinci milioane de ruble (circa 53.000 de euro). 

Autoritatea a precizat că solicitarea a fost expediată în baza unui demers din partea Procuraturii Generale privind „restricționarea accesului la informații neveridice” în cazul portalurilor Eho Moskvî (Ecoul Moscovei), Ino SMI, Mediazona, Svobodnaia Pressa (Presa Liberă), KrîmRealii, Novaia Gazeta, Jurnalist, Lenizdat.

Potrivit agenției, „resursele indicate sub pretextul unor mesaje de încredere au postat informații neveridice de interes public, care nu corespund realității, despre bombardarea orașelor ucrainene de către Forțele Armate Ruse și moartea civililor în Ucraina ca urmare a acțiunilor armatei ruse, precum și materiale în care operațiunea în curs este numită atac, invazie sau declarație de război”.

Instituțiile de presă vizate riscă să fie blocate dacă nu vor elimina conținutul.

Pe 24 februarie, Roskomnadzor a avertizat instituțiile media că la elaborarea materialelor despre „operațiunea specială militară” a Rusiei, care a demarat în aceeași zi, acestea sunt obligate să folosească informația doar din surse oficiale ale Federației Ruse.