Eşti aici

Scandal în Israel: Un jurnalist iranian a fost arestat

02 Iunie 2016
835 de afişări
Poliţia israeliană a anunţat miercuri arestarea unui bărbat prezentat de postul al-Alam, canalul în limba arabă al televiziunii publice iraniene, drept corespondentul său în zona Înălţimilor Golan anexată de Israel, transmite AFP, scrie stiripesurse.ro.
Bărbatul 'este suspectat de difuzarea de informaţii de susţinere a unei organizaţii teroriste şi de incitare la violenţă şi la terorism', se menţionează în comunicatul poliţiei israeliene.

Tribunalul din Nazareth (nord) a decis menţinerea bărbatului în detenţie până duminică, adaugă comunicatul.
Conform postului al-Alam, jurnalistul Bassam al-Safadi a fost arestat 'fără niciun motiv' de la locuinţa sa din Masada, sat druz din zona Înălţimilor Golan, fiindu-i confiscate calculatorul, camera video şi telefonul mobil.
Jurnalistul a fost încarcerat în închisoarea de la Tzalmon, în nordul Israelului, a indicat postul iranian, într-un comunicat şi pe site-ul său în limba engleză.

Arestarea sa face parte dintr-o 'campanie sistematică' dusă de Israel împotriva presei, pentru a-şi ascunde acţiunile împotriva sirienilor şi palestinienilor, a comentat pentru AFP Hussein Mortada, şeful biroului al-Alam în Siria. 
Israelul a anexat o parte a Înălţimilor Golan (nord-est) în 1981, după ce a ocupat acest platou în urma războiului din iunie 1967. 
Anexarea teritoriului nu a fost recunoscută niciodată de comunitatea internaţională, care îl consideră în continuare sirian. Israel şi Siria au rămas în mod oficial în stare de război.

Linia de demarcaţie pe Înălţimile Golan este considerată relativ calmă, dar situaţia s-a tensionat pe fondul conflictului declanşat în Siria în 2011. De partea ocupată de Israel trăiesc peste 20.000 de colonişti israelieni, alături de 20.000 de druzi, o minoritate arabofonă şi musulmană prezentă şi în Siria. Aceştia, deţinători ai unor permise de liberă trecere israeliene, se consideră în majoritatea lor sirieni, conform Agerpres.

Sursa: www.stiripesurse.ro
Sursa foto:  thenextweb.com