Eşti aici

Sindicatul jurnaliștilor din Rusia: numărul încălcărilor drepturilor ziariștilor la ultimele proteste pro-Navalnîi s-a dublat

01 Februarie 2021
771 de afişări
Sindicatul jurnaliștilor și al lucrătorilor din mass-media a înregistrat 104 cazuri de încălcare a drepturilor ziariștilor din Rusia în ziua protestelor masive din 31 ianuarie, precum și în ajunul manifestațiilor organizate în sprijinul opozantului Alexei Navalnîi, aflat în detenție preventivă. Reprezentanții organizației concluzonează că numărul incidentelor s-a dublat față de protestele din 23 ianuarie, când au fost identificate peste 50 de cazuri de încălcare a drepturilor jurnaliștilor.

Potrivit Sindicatului, încălcările vizează reținerea mai multor jurnaliști, două cazuri de acțiuni violente împotriva lor și 16 cazuri de intimidare, mai exact avertismente din partea polițiștilor înainte de ziua protestelor, rețineri și chiar aresturi. Cifra este preliminară, iar reprezentanții Sindicatului nu exclud că numărul va crește după actualizarea informației.

Organele de forță au reținut inclusiv angajați ai instituțiilor media mari din Rusia și internaționale - Kommersant, Radio Svoboda, Novaia Gazeta, RBK, Eho Moskvî -, cât și din cadrul instituțiilor media mai mici, precum Baza sau Open Media, inclusiv regionale.

Potrivit observatorilor, a crescut și numărul orașelor în care s-a recurs la încălcări ale drepturilor jurnaliștilor, față de protestele din duminica trecută. Este vorba de 33 de localități sau cu 13 mai multe. Cele mai multe incidente au avut loc la Moscova – nu mai puțin de 33 de cazuri, iar în Sankt Petersburg de data aceasta au avut loc mai puține încălcări – 10 la număr.

Sindicatul jurnaliștilor remarcă faptul că de data aceasta jurnaliștii au fost supuși presiunilor din partea poliției în ajunul mitingului în sprijinul politicianului Alexei Navalnîi. Poliția i-a vizitat, pe 30 ianuarie, pe mai mulți potențiali participanți, până la protest, primii fiind vizați jurnaliștii care au reflectat manifestările din 23 ianuarie.

Potrivit OVD-Info, peste 5.000 de persoane au fost reținute duminică, în timpul celui de-al doilea val de proteste în sprijinul opozantului Alexei Navalnîi, unul dintre criticii vocali ai președintelui rus Vladimir Putin. Protestele au izbucnit la îndemnul politicianului, după ce a fost reținut atunci când revenea din Germania, pe 17 ianuarie, pentru încălcarea unor regulamente într-un dosar în care figurează.

Ministerul Afacerilor Interne din Rusia califică protestele drept ilegale pentru că nu au fost autorizate de autorități. 

Sursa foto: Igor Iasin