Eşti aici

Stare de urgență în România: Televiziunile și site-urile care difuzează informații false cu privire la Covid-19 pot fi închise

16 Martie 2020
943 de afişări
Autoritățile pot opri site-urile care difuzează informații false cu privire la Covid-19 sau la măsurile de protecție și prevenire și pot totodată bloca accesul utilizatorilor la astfel de informații, conform măsurilor cu aplicabilitate directă asociate decretului de instituire a stării de urgență semnat luni de către președintele României Klaus Iohannis, scrie ziare.com.

Textul prezentat de Administrația Prezidențială conține obligațiile ce revin Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) - instituție condusă de Sorin Grindeanu - în cazul propagării unor informații false în mass-media și în mediul online cu privire la evoluția Covid-19 și la măsurile de protecție și prevenire.

„Instituțiile și autoritățile publice, precum și operatorii privați contribuie la campania de informare publică privind măsurile adoptate și activitățile desfășurate la nivel național.

(2) În situația propagării unor informații false în mass-media și în mediul online cu privire la evoluția Covid-19 și la măsurile de protecție și prevenire, instituțiile și autoritățile publice întreprind măsurile necesare pentru a informa în mod corect și obiectiv populația în acest context.

(3) Furnizorii de servicii de găzduire și furnizorii de conținut sunt obligați că, la decizia motivată a Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, să întrerupă imediat, cu informarea utilizatorilor, transmiterea într-o rețea de comunicații electronice ori stocarea conținutului, prin eliminarea acestuia la sursă, dacă prin conținutul respectiv se promovează știri false cu privire la evoluția Covid-19 și la măsurile de protecție și prevenire.

(4) În situația în care eliminarea la sursă a conținutului prevăzut la alin. (3) nu este fezabilă, furnizorii de rețele de comunicații electronice destinate publicului sunt obligați că, la decizia motivată a Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, să blocheze, imediat, accesul la respectivul conținut și să informeze utilizatorii.

(5) La decizia motivată a Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, furnizorii de rețele de comunicații electronice destinate publicului au obligația de a bloca imediat accesul utilizatorilor din România la conținutul care promovează știri false cu privire la evoluția Covid-19 și la măsurile de protecție și prevenire și este transmis într-o rețea de comunicații electronice de către persoanele de la alin. (3) care nu se află sub jurisdicția legislației naționale”.

Începând de astăzi președintele Klaus Iohannis a decretat stare de urgență în România.