Eşti aici

UE critică Turcia pentru starea libertății presei

01 Noiembrie 2013
1630 de afişări

Raportul Parlamentului European cu privire la Turcia, adoptat în 18 octombrie, arată progrese, dar și motive mari de îngrijorare în privința libertății presei, informează Al-monitor.com. Reprezentanții UE spun că anumite prevederi esențiale din cadrul legislativ al țării dezavantajează mass-media și libertatea de exprimare.

Autorii raportului au mai scris că modul în care anumite mari grupuri industriale domină piața media, dar și declarațiile amenințătoare ale unor politicieni de rang înalt cu privire la jurnaliști, fac autocenzura un fenomen răspândit în Turcia. Acest lucru s-a văzut cel mai bine în iunie, când presa centrală nu a mediatizat protestele care au cuprins piața Taksim din Istanbul, arată UE. Acest mediu nociv a dus, de asemenea, la concedieri și demisii ale multor reporteri.

Editorialista Tulin Daloglu de la Al-monitor continuă scriind că presa turcă a renunțat de mult timp la rolul său de a patra putere în stat. Raportul Uniunii Europene mai notează că unii oficiali de stat au dat în judecată jurnaliștii sau scriitorii care i-au criticat și că, per total, libertatea presei a înregistrat o scădere în Turcia.

Potrivit editorialistei, nu este prima oară în ultimii ani când libertatea presei în Turcia s-a diminuat. Ceea ce este diferit acum, scrie Tulin Daloglu, este că însăși mass-media nu a jucat un rol constructiv în împiedicarea acestui lucru și și-a coborât standardele profesionale.

”Redacțiile din Turcia nu au fost niciodată perfecte când a venit vorba de respectarea și protejarea celor diferiți sau celor care au curajul să vorbească deschis. Nu e vorba de eroism personal aici, ci despre acei jurnaliști care chiar ar putea să scoată informații la lumină pe care statul le-ar vrea ascunse. Iar atunci când presa eșuează în a-și face treaba, națiunea nu are cum să-și redescopere bunul simț, pentru că nu are toate datele”, a argumentat editorialista, care a subliniat că presiunile statului asupra presei sunt mai rare decât autocenzura. 

sursa foto: www.foreignpolicyblogs.com