Eşti aici

UE intenţionează să lanseze un post de televiziune în limba rusă

06 Ianuarie 2015
1199 de afişări
Presa internaţională şi naţională a mediatizat intens în aceste zile o declaraţie a ministrului de Externe al Letoniei, Edgars Rinkevics, despre înfiinţarea unui post de televiziune în limba rusă, care ar contracara propaganda rusă în Europa.

Potrivit ministrului leton, pe parcursul ultimilor ani, televiziunea rusă a devenit foarte agresivă, ceea ce nu mai poate fi considerat jurnalism normal, ci mai curând război informaţional şi propagandă. Propunerea este discutată sub aspectul “dezvoltării unor surse alternative de informare, şi nu de propagandă” – un post de televiziune european, cu programe de divertisment şi ştiri de cea mai bună calitate,  informează BuzzFeed News.

Rinkevics a mai precizat că aproximativ 13-15 lideri de state din Uniunea Europeană şi-au exprimat neformal susţinerea pentru această idee, de la ţările mai mici, situate la frontiera de est a UE, până la ţările scandinave, Polonia şi Marea Britanie.

Necesitatea unor surse alternative de informare în limba rusă constituie deja de un deceniu  subiect de discuţie la Washington şi în capitalele europene, dar a devenit actual în special de când preşedintele Putin a început să intensifice controlul asupra mass-media ruseşti.

Investirea în surse media ruseşti de informare este o iniţiativă importantă mai ales pentru Letonia şi Estonia, ţări ex-sovietice, care au cel mai mare număr de vorbitori  de limba rusă din UE. La Riga, un grup de jurnaliști din avangarda rusă au înfiinţat un site de știri independent, Meduza.io

Europenii nu sunt singuri în încercarea de a crea o nouă media de limba rusă. Guvernul american, care finanţează Vocea Americii și Radio Europa Liberă / Radio Libertatea, în luna octombrie 2014 a lansat programul de ştiri "Current Time" /Ora curentă, cu durata de o jumătate de oră, care are  sloganul: "Fapte, nu minciuni" şi este difuzat în Lituania și Georgia, precum și pe alte canale media (inclusiv YouTube).

Sursa foto: Kommersant