Eşti aici

Un bărbat suspectat de implicare în uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi, arestat în Franța

08 Decembrie 2021
389 de afişări
Un bărbat suspectat de implicare în uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi la consulatul saudit de la Istanbul, în octombrie 2018, a fost arestat marți, 7 decembrie, pe aeroportul Charles de Gaulle din Paris, în timp ce se pregătea să se îmbarce într-un zbor spre Riad, scrie Libertatea.ro cu referire la BBC și Reuters.

Potrivit unor surse ale Poliției, citate de BBC, bărbatul se numește Khaled Aedh Alotaibi, este fost membru al Gărzii Regale a Arabiei Saudite și este unul dintre cei 26 de suspecți căutați de Turcia în legătură cu uciderea jurnalistului. În vârstă de doar 33 de ani, suspectul călătorea sub propriul nume și a fost plasat în detenție judiciară, a anunțat postul de radio RTL.

Jamal Khashoggi, un cunoscut critic al guvernului saudit și al prințului Mohammed bin Salman, a dispărut pe 2 octombrie 2018, după ce a fost văzut intrând în sediul consultatului Arabiei Saudite din Turcia. După ce iniţial a negat asasinatul, Arabia Saudită a admis că editorialistul de la The Washington Post a fost ucis de agenţi saudiţi care ar fi acţionat singuri.

Dovezile existente au sugerat că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a coordonat operaţiunea de asasinare a jurnalistului.

Cazul jurnalistului a generat critici vehemente la nivel internaţional, Statele Unite ale Americii, Canada, Germania și Franţa introducând sancţiuni punctuale contra Arabiei Saudite după moartea lui Jamal Khashoggi.

În 2019, un tribunal din Arabia Saudită a condamnat opt ​​persoane anonime pentru crimă. Cinci dintre ei au fost găsiți vinovați de participarea directă la crimă și au primit pedepse cu moartea, care au fost ulterior modificate în pedepse de 20 de ani de închisoare, în timp ce alți trei au fost condamnați la șapte până la zece ani de închisoare pentru acoperirea crimei.

Procesul saudit a fost respins drept „antiteza justiției” de către raportoarea specială ONU de atunci, Agnès Callamard, care a concluzionat că Khashoggi a fost „victima unei execuții deliberate, premeditate” de care statul saudit era responsabil.

Jurnalistul, în vârstă de 59 de ani la momentul morții sale, s-a născut în Arabia Saudită, dar a trăit într-un exil autoimpus în SUA și scria pentru The Washington Post.

Sursa foto: Profimedia