Eşti aici

Un jurnalist de investigație a fost răpit în Daghestan

08 Aprilie 2015
2185 de afişări
Jurnalistul rus Veaceslav Starodubțev a fost răpit în orașul Derbent, Republica Daghestan (Caucazul de Nord). Potrivit victimei, incidentul s-a întâmplat duminică, 5 aprilie, când un grup de persoane mascate l-au urcat cu forța într-un automobil și l-au bătut cu cruzime. Ulterior, atacatorii l-au transportat într-o regiune rurală, cerându-i să părăsească țara și amenințându-l că, în caz contrar, va avea de suferit nu doar el, ci întreaga sa familie, informează agenția de știri "Meduza".
 
Veaceslav Starodubțev este cunoscut ca autor al unui ciclu de materiale despre corupția din Republica Daghestan. Jurnalistul de investigație locuiește la Moscova, de unde începând de anul trecut coordonează proiectul "Derbentul meu", publicând pe rețelele de socializare rusești "VKontakte" și "Odnoklassniki" materiale privind actele de corupție în care sunt implícate autoritățile din Daghestan. Cu câteva zile înainte de incident, primarul orașului Derbent, Imam Iaraliev, l-a numit pe Starodubțev dușmanul său personal, informează "Meduza".
 
Jurnalistul le-a spus reporterilor de la "Meduza" că, printre atacatorii săi a fost și fiul primarului, Aziz Iaraliev. Pe de altă parte, președintele asociației anticorupție din Daghestan "Ogni", Magomed Canmagomedov, a declarat pentru site-ul de știri "Kavkazskii Uzel" că Starodubțev nu a putut să identifice pe nimeni, dar a recunoscut că în timpul atacului masca unuia dintre atacatori i-a alunecat de pe față.
 
Starodubțev a comunicat agenției "Meduza" că atacatorii i-au pus întrebări și în legătură cu un deputat din Duma de Stat a Rusiei, Murad Gadjiev, coproprietar al unei fabrici de coniac din Derbent. l a interpretat aceste întrebări ca pe un indiciu: probabil că atacatorii credeau că Gadjiev este cel care finanțează proiectul anticorupție al lui Starodubțev. Conform agenției de știri "Meduza", jurnalistul a declarat că nu-l cunoaște pe deputat.