Eşti aici

Un jurnalist din Paraguay a fost împușcat mortal la hotarul cu Brazilia

11 Martie 2015
1142 de afişări
Gerardo Servian Coronel, în vârstă de 45 ani, lucra la postul de radio „Ciudad Nueva” în orașul Zanja Pyta, situat în  apropiere de hotarul de nord-est al Paraguayului. Jurnalistul a fost ucis la 4 martie de două persoane necunoscute ce se deplasau cu o motocicletă.

Reprezentanții Uniunii Jurnaliștilor din Paraguay susțin că Servian îşi exprima adesea opiniile critice faţă de administrația locală. Potrivit organizațiilor   pentru apărarea drepturilor jurnaliștilor din Paraguay, el este al 17-lea jurnalist ucis în această țară în ultimele două decenii. Majoritatea  omorurilor au fost reacții la investigațiile jurnalistice privind legăturile dintre crima organizată și politică. În 2014, doi jurnaliști au fost uciși în Paraguay în legătură directă cu activitatea lor profesională.

„Protestăm împotriva guvernării cartelului de droguri, care este responsabil de moartea a cinci jurnaliști timp de doar un an și jumătate. Mafia se simte  stăpână în această ţară; ea face parte chiar din guvern. Țara este condusă de mafie”, a declarat Santiago Ortiz, secretarul Uniunii Jurnaliștilor din Paraguay.

Potrivit organizaţiei Junaliștii fără frontiere, regiunea de la hotarul de nord-est al Paraguayului, inclusiv departamentul Amambay, este considerată zonă a traficului de droguri spre Conul de Sud al Americii de Sud, fiind  extrem de periculoasă pentru jurnaliști, care deseori devin victime ale  traficanților și ale autorităților locale corupte.

Sursa: http://en.rsf.org