Eşti aici

"Under the dome": Un nou caz de cenzură în China?

17 Martie 2015
1333 de afişări
La o săptămână de la lansare, filmul documentar "Under the Dome" ("Sub cupolă"), care se referă la problemele de poluare a aerului în China, a fost interzis pe toate paginile de Internet ce pot fi accesate pe teritoriul statului chinez, transmite thesar.com.my cu referință la Beijing (Reuters).
 
Filmul în regia jurnalistei Chai Jing s-a bucurat de o popularitate fără precedent (peste 200 de milioane de vizualizări) în rândul utilizatorilor de Internet. Chiar și ziarul "People's Daily", promotorul poziției Partidului Comunist, l-a difuzat iniţial pe pagina sa web, apoi l-a eliminat, fără să răspundă la numeroasele întrebări de ce a făcut-o. De asemenea, pelicula nu mai poate fi vizionată pe cele mai populare pagini de Internet, cum ar fi "Youku" și "Tencent", dar nici pe cele mai puțin populare, fiind disponibil doar pe "YouTube", care este blocat în China.
 
Interdicţia filmului s-a produs după ce în societatea chineză apăruse o fragilă speranță că autoritățile se vor implica în combaterea poluării aerului. În cadrul primei ședințe în plen a Parlamentului din acest an, prim-ministrul Li Keqiang afirma că Guvernul "trebuie să aplice cu strictețe prevederile legilor și reglementărilor cu privire la mediu, să lupte împotriva celor vinovați de emisiile ilegale de poluanți atmosferici și să se asigure, că aceștia vor plăti din plin pentru comiterea unor astfel de infracțiuni".
 
Noul ministru pentru protecția mediului, Zhou Shengxian, care a susținut recent o conferință de presă, nu a făcut nicio referire la documentarul realizat de Chai Jing și a ignorat întrebările jurnaliștilor străini despre tendințele poluării atmosferice în urbele din China.