Eşti aici

Ungaria a adoptat o nouă lege care reglementează folosirea dronelor, în urma unor investigații jurnalistice

08 Februarie 2021
679 de afişări
Ungaria a adoptat o nouă lege care reglementează folosirea dronelor, după publicarea unor fotografii din dronă arătând proprietăţi somptuoase deţinute de apropiaţi ai premierului Viktor Orban, scrie Agerpres.ro cu referie la agenția AFP. Legea este considerată un mijloc pentru a obstrucţiona investigaţiile jurnaliștilor.
 
Jurnalistul Gabi Horn declară că, după apariţia unuia dintre articolele sale cu privire la averea unui oligarh pe site-ul publicaţiei Atlaszo, a crezut la început că a fost deschisă o anchetă de corupţie, dar „«s-a dovedit că de fapt noi am făcut obiectul unei sesizări pentru culegere ilegală de date»”. În cele din urmă, cazul a fost clasat fără urmări, dar la începutul lunii ianuarie a intrat în vigoare o nouă lege pentru „protejarea vieţii private şi definirea normelor de securitate”, în conformitate cu o directivă europeană, conform argumentaţiei oficiale.

De acum înainte, difuzarea imaginilor din dronă cu casă, fără permisiunea proprietarului, poate fi pedepsită cu un an de închisoare. Acest text „complică sarcina celor care anchetează corupţia şi deturnarea banilor publici şi a fondurilor europene”, spune jurnalista Gabi Horn. Legea respectivă „vizează în mod clar reporterii curioşi”, adaugă ea.

De la revenirea în 2010 la putere a premierului suveranist Viktor Orban, impedimente serioase în calea libertăţii presei au fost constatate în această ţară din Europa centrală, notează agenţia franceză de presă.

Organizaţia Reporteri fără frontiere (RSF) a calificat controlul exercitat asupra mass-media din Ungaria „fără precedent în Uniunea Europeană”.

În acest peisaj cu tot mai multe restricţii, unde „canalele oficiale aproape niciodată nu răspund solicitărilor”, utilizarea dronelor s-a dovedit a fi deosebit de utilă, subliniază jurnalista ungară de 53 de ani.

Site-ul său a publicat mai multe înregistrări video realizate cu drona anul trecut, în special cu proprietăţi ale tatălui şi ginerelui premierului Orban.

Aceste clişee „cântăresc mai mult decât o mie de cuvinte: arată oamenilor obişnuiţi dimensiunea şocantă a prosperităţii celor puternici”, insistă Gabi Horn.

AFP a solicitat un comentariu Ministerului Inovării şi Tehnologiei (ITM) de la Budapesta, aflat la iniţiativa textului respectiv de lege, dar nu a primit un răspuns. „În multe cazuri, libertatea presei prevalează asupra sferei private şi este o eroare să nu se fi ţinut cont de acest element în lege”, comentează avocata Monika Richlach, specialistă în protecţia datelor.

Pe lângă de mass-media, piloţi de drone comerciale sau simpli amatori au denunţat această lege, apreciind că ea trece, cu mult, dincolo de normele europene. Bunăoară, noua lege face obligatorie înregistrarea oricărei drone înzestrată cu o cameră, precum şi instruirea proprietarului acesteia, indiferent de greutatea dispozitivului. Conform textului, cererea pentru solicitarea permisiunii din partea autorităţilor trebuie depusă cu 30 de zile înainte de zbor.

Sursa foto: GettyImages