Eşti aici

Ungaria restricționează accesul presei în spitale în perioada pandemiei

05 Februarie 2022
1670 de afişări
Ungaria a restricţionat „acoperirea" mediatică a pandemiei de coronavirus, în pofida unei decizii judecătoreşti recente care a dat câştig de cauză unei platforme online ce s-a adresat în justiţie pentru a contesta noile reguli ale guvernului de la Budapesta, scrie Agerpres cu referire la DPA. 

Un decret emis de premierul Viktor Orban a fost publicat vineri seară, 4 februarie, în Monitorul Oficial. Potrivit documentului, decizia referitoare la mijloacele de informare în masă naţionale care primesc acces în spitale şi în alte instituţii de sănătate revine forţei de reacţie a guvernului de combatere a coronavirusului.

În aprilie 2021, guvernul a decis că instituţia care trebuie să monitorizeze accesul în spitale şi în centrele de vaccinare este Ministerul Sănătăţii.

Cu toate acestea, miercuri, un tribunal din Budapesta a calificat decizia drept ilegală, după ce site-ul de ştiri al opoziţiei telex.hu a contestat în justiţie măsura. Tribunalul a decis că doar directorii spitalelor au dreptul să acorde sau să refuze accesul.

Noul decret al lui Orban ignoră această sentinţă, notează DPA.

Prin urmare, asociaţia pentru drepturi civile TASZ ia în calcul să depună o plângere penală. „Respectarea statului de drept înseamnă că guvernul respectă deciziile judecătoreşti”, a transmis asociaţia, care a adăugat că „legislaţia arbitrară”  a încălcat Constituţia. 

Sursa foto: EPA