Corespondenta portalului Silinîie Novosti (Știri Tari), Nadejda Pujinskaia, a fost reținută la Gomel, lângă izolator, unde venise să transmită un colet altor colegi de a-i săi, reținuți. Pe numele ei a fost întocmit un proces-verbal pe faptul „participării în acțiuni ilegale”. Solicitați de fondatorul portalului să ofere mai multe detalii pe caz, polițiștii au spus doar că jurnalistă a fost reținută „în legătură cu desfășurarea unui proces administrativ”.
Ulterior, mama jurnalistei a anunțat Asociația că instanța de judecată a decis arestarea Nadejdei Pujinskaia pentru un termen de 14 zile. Ziariștii nu au reușit să ajungă la ședința de judecată.
La Vitebsk au fost reținuți jurnaliștii Tut.by și BelaPAN Tatiana Matveeva, jurnalistul Tut.by și Narodnai Voli (Voința Poporului) Alesi Pilețkii și redactorul Seghei Serebro de la Narodnih navinau Vițebska (Noutăți populare din Vitebsk). Toate persoanele au fost eliberate după „discuții profilactice”, potrivit Asociației.
Bloggerul Andrei Irho a fost reținut pe Piața Sovietică în Grodno. Acesta a fost eliberat, însă polițiștii au întocmit un proces-verbal al audierii lui și i-au luat telefonul. În timpul reținerii, bloggerul a fost lovit de câteva ori peste față și întrebat dacă va mai face transmisiuni live. De asemenea, mâna lui a fost strânsă tare cu un obiect din plastic, potrivit sursei. Au mai fost reținuți și eliberați după verificarea documentelor jurnaliștii Olga Komyaghina și Katerina Gordeeva de la Narodnaya Volya și Tut.by.
Reținerea jurnaliștilor Oliga Komeaghina și Caterina Gordeeava. Foto: Belsat
La Minsk au fost reținuți și eliberați ulterior fotojurnalista Daria Sapranețkai de la BelGazeta și corespondentul portalului Onliner Alexandr Vladîko. Ulterior, polițiștii au sunat-o pe Daria Sapranețkaia și i-au spus să revină la sectorul de poliție unde a fost reținută. Potrivit ei, polițiști și reprezentanți ai forțelor speciale s-au prezentat la domiciliul său, însă jurnalista nu le-a deschis ușa, promițând că va vizita sectorul de poliție. Ea a transmis în direct conversația.
În același mod s-au comportat polițiștii și în cazul jurnalistului Oleg Șepeliuk de la Belarusî i rînok (Belorușii și piața). După verificarea documentelor, el a fost eliberat, dar ca și în cazul Dariei Sapranețkaia, a fost vizitat, seara, de reprezentanții organelor de forță.
Protestele din Belarus, care au izbucnit după realegerea președintelui Alexandr Lukașenko, pe 9 august, continuă și în prezent. Zeci de reprezentanți ai mass-media, locali și străini, au avut de suferit de pe urma acțiunilor organelor de forță, fiind agresați, intimidați și reținuți. Asociația editorilor de presă din Belarus, de rând cu mai multe ONG-uri de media din Uniunea Europeană și țările Parteneriatului Estic, au solicitat autorităților să înceteze violențele asupra reprezentanților presei și a cetățenilor pașnici.
Sursa foto: Belsat/reținerea jurnaliștilor din Vitebsk