Eşti aici

Zi de comemorare a jurnaliștilor în Ucraina

18 Septembrie 2014
1840 de afişări
Pe 16 septembrie, jurnaliștii din Ucraina au păstrat un moment de reculegere în amintirea colegului de breaslă Gheorghi Gongadze (asasinat în noiembrie 2000 la Kiev), dar și a altor reprezentanți mass-media care și-au pierdut viața în timp ce-și făceau meseria, informează portalul mediafreedomwatch.org cu referire la Украинская правда și Телекритика.

Ceremonia de comemorare a început cu depuneri de flori la placa omagială dedicată jurnaliștilor decedați, după care au fost aprinse lumânări în Piața Independentei. Participanții la acțiune s-au oprit și în fața administrației prezidențiale, cerând autorităților să ia atitudine față de cazurile de încălcare a drepturilor jurnaliștilor. 

La eveniment a participat și Petro Poroșenko, președintele Ucrainei, care a depus flori la placa comemorativă, dedicată jurnaliștilor decedați. "Trebuie să ne amintim mereu, nu numai de Gheorghi, dar și de faptul că el și-a dat viața pentru ca Ucraina să fie liberă, democrată, europeană. Sunt sigur că noi vom realiza ceea spre ce a tins Gheorghi", a menționat președintele Poroșenko.

Gheorghi Gongadze a fost primul redactor al publicației „Украинская правда”, care a adus critici dure președintelui de atunci al Ucrainei, Leonid Kucima. Jurnaliștii, participanți la acțiune, au purtat placate cu inscripția: “Gheorghi, noi nu am uitat”. În timpul acțiunii au fost pomenite numele tuturor jurnaliștilor ucraineni uciși în timpul anilor de independență.

Sursa foto: Украинская правда și Телекритика