Acest drept la informare este stabilit în baza Articolului 19 al Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului şi reprezintă un element important al Agendei pentru Dezvoltare 2030.
Ziua internaţională pentru accesul universal la informaţie se concentrează în 2020 asupra dreptului la informare în perioade de criză și subliniază, totodată, avantajele deţinerii garanţiilor politice, statutare şi constituţionale pentru acces liber la informaţii pentru salvarea vieţilor, construirea încrederii şi pentru a ajuta la formularea politicilor durabile în timpul şi dincolo de criza de coronavirus. UNESCO şi programele interguvernamentale furnizează platforma şi cadrul pentru toate părţile interesate să participe la discuţiile dedicate politicii şi principiilor în domeniul de acces la informaţie.
Un eveniment intitulat „Saving Lives, Building Trust, Bringing Hope” va fi organizat la 28 septembrie, pentru a scoate în evidenţă importanţa accesului la legislaţiile pentru informaţie şi a accesului liber, toate fiind considerate instrumente puternice pentru diminuarea crizei, conform Națiunilor Unite. Evenimentul online începe cu declaraţii ale reprezentanţilor UNESCO şi ale unor oficiali ai guvernelor liberian şi uzbek despre importanţa acestei zile, precum şi intervenţii ale partenerilor ONU, urmate de o sesiune de discuţii libere pe această temă.
La 17 noiembrie 2015, UNESCO a declarat, cu prilejul Conferinţei Generale a organizaţiei, data de 28 septembrie drept Ziua internaţională pentru acces universal la informaţie. Ca urmare a adoptării şi marcării acestei zile de organizaţii ale societăţii civile şi de structuri guvernamentale, Adunarea Generală a ONU a adoptat, deopotrivă, în 2019, ca data de 28 septembrie să reprezinte Ziua internaţională pentru acces universal la informaţie, conform www.un.org.
Această zi este marcată atât de UNESCO, cât şi de Uniunea Europeană, prin delegaţiile Uniunii Europene care colaborează în acest sens cu statele în curs de dezvoltare, contribuind la consolidarea angajamentelor guvernelor privind facilitarea accesului la informaţie, la îmbunătăţirea implementării legilor existente, la mobilizarea şi sprijinirea societăţii civile pentru apărarea şi consilierea pentru exprimarea acestor drepturi, precum şi în ceea ce priveşte sprijinirea actorilor media în folosirea accesului la informaţie în eforturile de combatere a corupţiei. În acest sens, delegaţiile pot lucra, atât la nivel naţional, cât şi regional, pe baza priorităţilor de dezvoltare ale Uniunii Europene, conform.
Sursa foto: UNESCO