Eşti aici

Ziua mondială a patrimoniului audiovizual, marcată pe 27 octombrie

27 Octombrie 2021
800 de afişări
Ziua mondială a patrimoniului audiovizual este marcată, anual, la 27 octombrie, fiind o iniţiativă a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Învăţământ, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), scrie TVRMoldova.md.

 

Cu acest prilej, UNESCO reaminteşte faptul că o bună parte din arhivele istorice sunt în pericol iminent de deteriorare şi dispariţie. Lucru cu atât mai grav cu cât un procent semnificativ al acestora este direct legat de istoria naţiunilor, comunităţilor, relevanţa mediilor de stocare a informaţiilor istorice ajungând până la nivel direct personal. Scopurile urmărite prin marcarea Zilei mondiale a patrimoniului audiovizual sunt aducerea la cunoştinţa publicului larg a importanţei păstrării documentelor audiovizuale, sublinierea pericolului de deteriorare în care se află o parte a acestui patrimoniu, recunoaşterea prestigiului cultural al patrimoniului audiovizual.

Pentru ediţia din 2021 a Zilei mondiale pentru patrimoniul audiovizual, UNESCO reia tema din anul precedent: „Fereastra ta către lume” („Your Window to the World”​), potrivit un.org. Documentele audiovizuale extind cunoaşterea noastră a lumii, transformându-ne în martori ai unor evenimente la care n-am fost prezenţi, oferindu-ne posibilitatea de a auzi cuvântări din trecut ale celor ce nu mai pot vorbi şi de a recupera întâmplări şi situaţii cu relevanţă istorică sau, pur şi simplu, inedite.

La 25 octombrie 2021, UNESCO a organizat, pe platforma online Zoom, lansarea cărţii „Să explorăm memoria lumii”​(„Let's Explore the Memory of the World”​), dedicată copiilor, arată events.unesco.org. În acest fel, potrivit UNESCO, cei mici au posibilitatea să afle informaţii de bază despre importanţa păstrării şi conservării patrimoniului audiovizual de pe mapamond.

Cutiți și: „Riscăm să pierdem totul”. De ce imaginile video din arhiva Teleradio-Moldova ar putea să dispară